pro odborníky pro všechny

Popis glukanů

Z chemického pohledu jsou glukany přírodní polymery glukózy, které tvoří základní součást buněčné stěny např. hub, kvasinek, mořských řas a obilí.

V poslední době se stále častěji objevují pod různými názvy, také s písmenem ß na začátku slova, nejčastěji pak:

  • betaglukan
  • beta glukan
  • beta-glukan
  • betaglucan
  • beta glucan
  • beta-glucan

Biologicky nejaktivnější glukany představují ty, které mají základní řetězec tvořený z molekul glukózy spojených v pozici 1,3 a postranní glukózové řetězce připojené v pozici 1,6. O takových glukanech mluvíme, i když zjednodušeně, jako o β-glukanech.

Beta glukany se nejčastěji získávají z kvasinek, hub, případně mořských řas a obilných zrn. Jak potvrdily dlouholeté srovnávací výzkumy mezinárodního týmu vědců na Univerzitě v Louisville ve Spojených státech, účinnost betaglukanů nezáleží na jejich původu, ale na dostatečném množství denní dávky a chemické čistotě.

Doporučená denní dávka pro dospělou osobu je 100-200 mg betaglukanu. Betaglukan se nedá předávkovat ani při dlouhodobém užívání.

Podporující účinky betaglukanů jsou nejčastěji dávány do spojitosti s nemocemi jako:

  • infekce a nachlazení
  • vysoká hladina cholesterolu
  • oslabení imunitního systému
  • celková únava organismu
  • poruchy krvetvorby
  • onkologické choroby
 
Věděli jste, že...

Beta glukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid.

Reklama