Glukan se do popředí zájmu dostal jako nespecifický stimulátor buněčné imunity, desetiletí intenzivních studií později prokázaly řadu dalších účinků, z nichž některé nemají s imunitním systémem nic společného.
Jedním z nich je i vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Účinky vláken v dietě na cholesterol byly poprvé zmíněny Keysem (Keyes et al., 1960), teprve později se ukázalo, že odpovědnou molekulou je glukan (Tietyen et al., 1990). Vzhledem k tomu, že oves je běžnou součástí vloček, které jsou konzumovány jak v podobě ovesné kaše, tak i cereálií, nepřekvapí, že po dlouhou dobu byly pozornost zaměřena zejména na roli glukanu z ovsa. Řada studií prokázala snížení hladiny cholesterolu u zvířat (Fadel et al., 1989, Delaney et al., 2003) i lidí ( Queenan et al., 2007) v případě, že byl glukan přidáván do stravy. Některé studie však nalezly jen velmi malé účinky (Keogh et al., 2003). Problémem může být jak porovnávání různých glukanů tak i to, že se ve většině případů používaly nejlevnější, minimálně purifikované glukany (Reyna-Villasmil et al., 2007).
Bez nějakých přesnějších důkazů se role glukanu při snižování hladiny cholesterolu většinou vysvětluje jako výsledek příjmu vláknin a následného snížení absorpce žlučových kyselin. Struktura obilných glukanů (jedná se většinou o 1,4 beta glukany) je od běžněji užívaných kvasničných glukanů výrazně odlišná, proto bylo důležité porovnat účinky přesně definovaných glukanů, o jejichž biologických vlastnostech existují detailní a podrovné studie.
Porovnávací studie ukázala, že oba kvasničné glukany mají podobné účinky – způsobují pokles hladiny cholesterolu v krvi, který závisí na dávce použitého glukanu (Obrázek 1). Navíc bylo zajímavé, že oba testované glukany byly nerozpustné, takže nezáleži na rozpustnosti glukanu (Vetvicka a Vetvickova 2009). To koneckonců nepřekvapí, neboť glukany jsou po průchodu střevní stěnou pohlceny makrofágy a postupně zpracovávány na malé aktivní molekuly (Hong et al. 2004). To současně znamená, že nezáleží na molekulové váze glukanu.
Přesné mechanizmy účinku glukanu na hladinu cholesterolu nejsou známy. Existují hypotézy o vztahu aktivity makrofágů a hladině cholesterolu. A jelikož glukany makrofágy silně stimulují, může na této hypotéze něco být.
The objective of this study is to investigate the effects of two different yeast-derived β-glucans on immunocytes functionality and cholesterol levels in mice. After establishing the strong stimulation of macrophages, we measured the effects of glucan in the lowering of blood cholesterol. Our results showed that consumption of diets containing yeast-derived β-glucan indicated a dose-dependent decrease in plasma cholesterol levels with Betamune having a significantly stronger effect than WGP (Whole Glucan Particles). In hypercholesterolemic subjects, the cholesterol- and triglycerides-lowering effects of Betamune were again significantly stronger. The results of our investigation demonstrated that highly purified, yeast-derived β-glucans modify plasma cholesterol levels and other indicators associated with artherogenic progression in mice.
The objective of this study is to investigate the effects of two different yeast-derived β-glucans on macrophage functionality and blood cholesterol levels in mice. After establishing their ability to act as a strong stimulator of macrophages, we measured the capacities of the glucans to lower blood cholesterol. Our results showed that consumption of diets containing yeast-derived β-glucan indicated a dose-dependent decrease in plasma cholesterol levels, with Betamune having a significantly stronger effect than WGP (Whole Glucan Particles). In hypercholesterolemic subjects, the cholesterol- and triglycerides-lowering effects of Betamune were again significantly stronger. The results of this investigation demonstrated that highly purified yeast-derived β-glucans modify plasma cholesterol levels and other indicators associated with artherogenic progression in mice. The fact that these glucans also strongly stimulated both monocytes and macrophages supports the hypothesis that there could be a macrophage-cholesterol (metabolism) axis involvement in these outcomes.
Přesné mechanizmy účinku glukanu na hladinu cholesterolu nejsou známy.
Role glukanu při snižování hladiny cholesterolu se většinou vysvětluje jako výsledek příjmu vláknin a následného snížení absorpce žlučových kyselin.
Glukany izolované z kvasinek jsou levnější a mají větší biologickou aktivitu.
Tyto stránky provozuje a vlastní prof. Václav Větvička, Louisville, USA.
Betaglukany | Rakovina | Následky chemoterapie a ozáření | Cholesterol | Imunita | Studie
© 2008 - 2024 Betaglukan.cz, created by Xone CZ