Výroba glukanu

Vyrobit glukan o solidní čistotě a hlavně tak, aby každá várka měla stejné biochemické a biologické charakteristiky, není nijak jednoduché. Proto není radno věřit ani příliš levným preparátům, ani těm, kteří místo skutečné izolace přiznávají pouze rozemletí kvasničného nebo houbového prášku.

V případě kvasničného glukanu je nejdřív nutno kvasinky rozpustit v koncentrovaném hydroxidu. Po důkladném promytí následuje inkubace v kyselině. V obou případech je nutná vysoká teplota. Vzniklý produkt se inkubuje se specifickými enzymy. Následuje několik kroků vedoucích k přečištění vzniklého prášku, jeho sušení a testování chemických vlastností. V případě splnění všech požadavků je nutno ověřit biologické účinky.

Doporučená dávka je kolem 100 až 200 mg pro zdravého dospělého člověka a kolem 500 mg pro nemocného.

Autorem textů je Prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D. přední světový odborník na glukany